Snart färdigt utvändigt!

Det börjar se riktigt färdigt ut nu.

Stuprör, hängrännor, fönster och tilluftsventiler monterade. Skjutdörrarna kommer på plats till helgen.

Från tomtgränsen mot grannen. Snart är det dags att göra i ordning stenmuren också så att vi blir av med pressenningen. Vi har bygglov för ett plank på muren för att grannen absolut ville det när vi rev ladan. Nu har vi alla vant oss lite vid det öppna. Vi får se hur det känns i sommar.

Från den bakre gården blir det som en gränd mellan det nya huset och bastun. Här ska vi lägga trall framöver.

Entrédörren. Den ska målas faluröd och så ska det på med silikon längs ner.

Elsladd för utebelysningen sticker ut genom fasaden. Jag har valt att inte ha plåtbleck ovan fönster och dörrar utan ha en bräda i kärnfuru. Den har de gjort riktigt fin. Tyvärr var måttsättningen 13 mm fel, så det har blivit ett för stort glapp mellan kärnfuran och panelen. Där vi ska ha skjutdörrar gör det inget, för det kommer ändå en regel över som skenan ska fästas på.

Skjutdörrspartierna från Hajom. Ovanför skjutdörrarna kan man se hur det skulle ha sett ut överallt. Ca 15-20 mm glapp. Här framför kommer uteplatsen att byggas.

Här kan man se det största felet hittills. Ett stort hål ovanför fönstren. Så kan vi ju inte ha det. Det var fel måttsatt på ritningen för det här blocket. Jag vet inte vad de ska göra åt det. Vi får väl se i helgen.

Fortsatt ordning och reda på bygget. Det gillar vi!

Här ser man tydligt cellulosaisoleringen i mellanbjälklaget. Isoleringen är tillverkad av gammalt tidningspapper. Undrar vilka nyheter som finns i vårt hus? Man sprutar varje fack för sig. Sen klistrar man igen hålet där slangen gick in. Därav alla airstop-klisterlappar överallt.

Vissa fack i väggen buktar ut ordentligt. På utsidan har vi 34 mm-läkt. Jag hoppas att det räcker så att isoleringen inte ligger an mot den yttre panelen. Läkten, både på in- och utsidan, är satt s400 enligt de anvisningar som vi har fått från isoleringsfirman.

Manschett runt tilluftskanal.

Elektrikern var ute två dagar i förra veckan. Här i hallen ska elskåpet sitta. Entrédörren är tyvärr inte riktigt lika fin från insidan. Gunnar och jag var så noga med att det inte skulle vara lister runt glaset på utsidan. Men Gunnar glömde helt bort att tala om för snickaren att det så klart inte skulle vara lister på insidan heller…

Träfiberisolering mellan reglarna på golvet. Sen ska det på ett 20 mm furugolv på. Reglarna ligger på syllpapp. Från början hade vi tänkt att ha utan isolering. Men flera stycken har påpekat att det kan låta mycket när man går på golvet om det är tomt mellan. Så vi bestämde oss för att isolera i allafall. Efter diskussioner med KA och byggaren bestämde vi också att inte ha någon plast på plattan under isoleringen.

Man behöver väl inget papper när man har ett helt hus att räkna på ;).

Annonser

Om norrora

Arkitekt Har tre barn som är mellan tio månader och sex år Bor i Nacka utanför Stockholm Ritar på ett fritidshus på Norröra till min mamma.
Det här inlägget postades i Fritidshus och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Snart färdigt utvändigt!

 1. Ulrika skriver:

  Hej! Jättenyfiken på hur huset blir och hur processen fungerar. Träffade Arvesund på husmässan nyligen och blev väldigt förtjust i husen. Hur stort blir ert fritidshus?

  • norrora skriver:

   Hej Ulrika!
   Vad roligt att du har hittat till vår blogg. Det här är det andra huset som vi bygger med Arvesund. Det första är det så kallade uthuset som också ligger på tomten. Husen är jättefina! Vi har i båda fallen haft kontakt med Gunnar Fröberg som äger Arvesund. Eftersom jag är arkitekt har jag ritat husen själv men inspirerats av ladhusens detaljer och utseende. Jag vet att Arvesund har fler projekt där en arkitekt först har ritat huset i ”ladhusstil” och sen vänt sig till Arvesund för att bygga.

   Gunnar har varit bra att ha och göra med. Han är engagerad och ger bra råd och tips. Han bryr sig verkligen om att husen blir fina och att det är bra detaljer och material. Vi har byggt båda husen i egen regi, det som också kallas delad entreprenad. Jag har ritat husen, tagit hand om bygglovet och upphandlat och samordnat de olika entreprenaderna. Det har funkat bra för oss då vi har kunnat köpa stomme, stomresning och material av Arvesund och sen haft en lokal hantverkare från ön som gjort grunden och de invändiga arbetena. Huset vi bygger nu blir på ca 90 kvm golvyta. Vi har varit i tre hus till som Arvesund har byggt som finns i Åre. De är också fina.

   För att summera så är vi nöjda med hur det har funkat att bygga med Arvesund. Hör gärna av dig om du har fler frågor.
   Funderar ni på fritidshus eller permanent?

 2. Ulrika skriver:

  Hej! Ser så fantastiskt fint ut!! Kikade just på det senaste inlägget och bilderna.

  Så ni fixar interiören helt själva också? Är väldigt förtjust i husens utseende och i Arvesunds katalog finns så många fina hus de ritat. Själv letar jag permanenthus kring ca 100 kvm. Är lite fundersam kring interiören där Arvesunds samarbetar med A-hus som känns ganska dyra. I katalogen finns hus som är lite stora för min del. Det låter dock som att de kan vara behjälpliga med att rita om till mindre permanenthus, eller rita om fritidshus till permanent (i samma storlek som fritidshuset)? Stor osäkerhetsfaktor för min del är att jag inte har erfarenhet av att varken rita hus eller bygga. Det låter dock som att ni har positiva erfarenheter av samarbetet med Arvesund.

  • norrora skriver:

   Hej!
   Kul att du följer bloggen! Även om det är lite tid mellan uppdateringarna nu :).
   Vi bygger faktiskt ingenting själva. Jag har ritat och vi har köpt in en del saker själva och handlat upp entreprenaderna.
   Om du är intresserad av Arvesund så kan de erbjuda dig totalentreprenad, vilket innebär att de tar hand om allt fram till nyckelfärdigt hus. Deras arkitekt kan anpassa husen efter dina önskemål eller rita en helt annan planlösning åt dig. Alternativt kan någon annan arkitekt rita åt dig och Arvesund bygga huset.
   Vid hus som är ca 100 kvm eller större samarbetar Arvesund med A-hus. Om husen är mindre så är det en mindre entreprenör som Arvesund använder sig av, till exempel Häljesund Trä som har byggt vårt ute på Norröra. Vi är nöjda med dem också.
   Undantaget de allra minsta bodarna så har alla deras hus permanentstandard. De bygger en del fritidshus i Åreregionen och där måste även fritidshus ha permanentstandard så även de mindre modellerna är anpassade efter det.
   Jag kan inte riktigt bedöma om A-hus är dyra eftersom vi inte har samarbetat med dem. Däremot tog vi in pris på huset dels från Arvesund dels från en lokal entreprenör och totalpriset på huset blev ungefär samma. Så Arvesunds pris kändes absolut rimligt.

   Kontakta gärna Gunnar på Arvesund om du har funderingar kring hur de bygger, han är supertrevlig! Hälsa från oss på Norröra då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s