Rapport från besiktningen

I onsdags var det dags för besiktning. En vecka försenat för att de utvändiga arbetena inte var riktigt färdiga. Jag, Gunnar från Arvesund, vår kvalitetsansvarig Hans Blinck och min mamma åkte ut med första morgonbåten till Norröra. Det har hänt en hel del sen sist. Skjutluckorna har monterats. Tyvärr hade hantverkarna satt de nedre beslagen fel. Så det blir en punkt att åtgärda i besiktningsprotokollet.

Eldabutiken i Norrtälje var och monterade kamin och skorsten förra veckan. Vi hade beställt en silverfärgad skorsten. Tyvärr har de satt en svart papp ovanför plåten på den övre sidan av skorstenen. Inte så snyggt…Vi har beställt en plåt att lägga över. VI får se hur det blir.

Det var väldigt fuktigt när vi kom ut. Det rann dagg längs fasaden och fönstren var alldeles immiga på utsidan på grund av nattutstrålningen. Ändå är det bara vanliga treglas standardfönster vi har. Men det är just kalla och klara morgnar på våren och hösten som det blir som mest immigt.

Tyvärr hittade jag inte kameran innan vi åkte ut så alla bilder är tagna med mobilens kamera. Inte bästa kvalitet. Här står mamma och KA och tittar på skorstenen.

Här ser man att beslagen är felmoterade. Det ena ska sitta precis vid kanten av fönstret och det andra längre ut så att det precis håller i luckan när den är öppen. Vår KA var inte helt nöjd med spikningen. Hans anmärkning var att spikarna var för många och inte satt i raka rader. Jag kan hålla med om att det är väldigt mycket spik. På vissa panelbrädor hade det antagligen räckt med bara en spik, men det stör mig inte att raderna inte är helt raka. Dessutom kommer det nog inte att synas så mycket när vi har målat huset en gång till.

Skjutluckorna på det här huset är lite annorlunda byggda än på uthuset. De är tunnare och brädorna sitter längre isär. Det fattas en skjutlucka till det vänstra fönstret. Arkitekten (läs jag) har angett fel antal. Det lilla fönstret på övre planet ska inte ha någon lucka.

Här ser man skjutluckan inifrån. Ovanför fönstret ska tilluftsventilen sitta.

På insidan har det hänt mycket. Golvet är lagt. Kenneth har lagt en papp över så att det inte blir förstört så vi fick tyvärr inte se så mycket av det. Panelen är satt på nästan alla väggar på entréplanet. I taket är gipsskivorna på plats.

Efter mycket beslutsångest i somras över val av braskamin blev det till slut den modell som Gunnar tipsade om. Scanspis Andersen 4-5. Utan friskluftsintag. Under kaminen har vi valt en grå 300×300 mm klinkerplatta som har lagts i en ruta om 900×900 mm.

Här kommer skorstenen upp från entréplanet. Den kommer att vara gömd i en klädkammare. I taket behövs extra läkt för att kunna fästa manschetten och ansluta med tätskiktet.

Uppe låg en del av golvet fortfarande synligt. Det är riktigt fint. På bilden ser man att det blir lite sjöutsikt när löven har fallit. Utanför den här fönsterdörren ska det monteras ett räcke.

Nu kommer vi till den mest bekymmersamma delen av besiktningen. Lösullsisoleringen och arbetet med att spruta lösullen beställde vi separat av ett företag som heter Cremab. Tyvärr har Cremab varit den del av bygget som strulat mest. Bemötandet innan beställning var väldigt bra och de pratade så gott om sina produkter och vikten av att ett hus ska vara tätt. Sen började strulet. Först så bokar de av den dag vi hade bestämt för deras jobb utan att meddela något. Istället kom de en vecka senare vilket försenade starten av de invändiga arbetena. Och nu upptäckte KA att några av de”klisterlappar” som de sätter över hålen där de har sprutat isolering har lossnat. Det är riktigt illa. Dels ökar risken för fukt och mögel i ytterväggen när varm och fuktig luft kan ta sig rätt ut. Dels ökar värmeförlusterna när huset inte är tätt. Tyvärr är ju panelen på nedre planet redan satt så vi kunde inte kontrollera hur det såg ut där. Pinsamt av ett företag som Cremab som marknadsför sig med att ha miljövänliga lösningar, sprider vikten av täta hus och att de kan det här med passivhus och så gör de ett så här dåligt jobb. Dessutom har de missat att skicka med isolering till innerväggarna…to be continued…

I stort gick ändå besiktningen bra. Det är några saker som inte är färdiga, till exempel ska resterande fönster drevas, beslagen till skjutluckorna ska monteras om och räcken till de franska balkongerna på övre planet ska upp. KA godkände arbetena men kommer att ta upp några punkter i besiktningsprotokollet.

 

Annonser

Om norrora

Arkitekt Har tre barn som är mellan tio månader och sex år Bor i Nacka utanför Stockholm Ritar på ett fritidshus på Norröra till min mamma.
Det här inlägget postades i Fritidshus och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s