Nu har vi bott i huset!

I mellandagarna bodde vi i huset för första gången. Visst är det en del små saker kvar, men det är beboeligt i alla fall. Förbränningstoaletten är inte monterad än, så det är utedasset som gäller fortfarande. Duschkabinen var inte heller monterad. På måndag ska VVSarn komma och ordna det.

Huset har blivit jättefint och det var verkligen härligt att bo där. Mycket slit har det varit. Kontakten med tomten är jättebra. Det känns som att man är på tomten fast man är inne i huset. Samtidigt känns ändå undervåningen rätt skyddad från insyn. Rummen på övervåningen är också fina. Där är det mindre fönster, men det känns inte mörkt. Utsikten och väldigt fin nu på vintern när vi ser långt ut över byn och mot sjön.

Utebelysningen är monterad nu. Den behövs verkligen de kvällar som det är molnigt och man behöver gå ut på dasset eller till verkstan för att hämta något. Är det stjärnklart så ser man rätt bra i alla fall.

Vi har väldigt mycket överblivet material kvar. Vi passade på att städa när vi var ute. Tur att vädret är så bra. Överbliven panel, reglar, råspont och golvplank sparar vi. Vi har många stora Big Bag-säckar med plast. Så mycket som möjligt av det försöker vi att bränna upp. Känns kanske inte så jättemiljövänligt. Men alternativet är att köra det med fyrhjuling till bryggan, lasta på båt, köra båten till fastlandet för att sen ta bil till återvinningscentralen. Då känns det enklare att elda upp det. Vi har också en massa tegelpannor, cellplast och isolering kvar. Vi får se vad vi gör av det.

Vi flyttade över bord, stolar och trasmattor från torpet för att ha några möbler så länge. Stora rummet fungerar riktigt bra. Det har verkligen saknats plats att umgås och bara vara på inomhus när det är dåligt väder eller kallt. Det finns nu! Och det är tillräckligt stort för att man inte ska snubbla på varandra fast än vi var tre vuxna och tre barn där.

Köket med fönster mot den bakre gården. Vi får se om vi kan behandla träpanelen på något sätt så att den inte blir förstörd och så att det inte sätter sig en massa smuts i springorna. En klarlack som tål rörelser. Båtlack? Ett annat projekt vi måste ta tag i är att ordna till muren. Den måste täppas till / byggas på uppifrån så att vatten inte kan sippra ner mellan stenarna och spränga muren när det fryser. Muren var ju inomhus förut när den var ladans grundmur.

I badrummet är två väggar och golvet kaklat och två väggar har träpanel. Fönstret är fortfarande fullt av byggdamm :).

Övre hallen. Lite svårt att få till en bra fotovinkel.

Övre hallen ner mot trappan. Det ska till ett räcke till vänster.

Det minsta sovrummet. Panelen är väldigt fint satt så att det inte behövs foder.

Mellansovrummet. Luckorna har bara ett beslag som håller fast dem utvändigt och när det blåste kuling så slog de en hel del mot fasaden. Första natten hade vi svårt att sova på grund av oljudet. Sen ställde vi luckorna så att beslaget höll dem på mitten, då skallrade det lite mindre. Vi får se hur vi gör för att lösa det framöver.

Det största sovrummet.

Det känns härligt att kunna vara ute på Norröra även på vintern. Helt annorlunda mot sommarens långa, ljusa dagar fulla av liv. Stilla, mörkt och folktomt.

Annonser

Om norrora

Arkitekt Har tre barn som är mellan tio månader och sex år Bor i Nacka utanför Stockholm Ritar på ett fritidshus på Norröra till min mamma.
Det här inlägget postades i Fritidshus och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Nu har vi bott i huset!

 1. elisabet@hotmail.com skriver:

  Oh vad mysigt grattis till dig Ewa vad fint det är. Vad duktig du är Anna det blev verkligen bra
  Kram elisabet

 2. Ulrika skriver:

  Så fantastiskt fint! Jättenyfiken på hur mycket du ritat om huset jmf med ursprungsritningar. Vem har levererat interiören? Arrangerade Arvesund det? Får man vara så himla fräck och fråga hur kostnaden hittills hållit sig jmf med budget?

  Lycka till och många hälsningar
  Ulrika

  • norrora skriver:

   Hej!
   Jag har ritat huset helt från grunden och anpassat det till våra önskemål, detaljplanens begränsningar och tomtens förutsättningar. Så det finns inte någon modell som vi utgått ifrån. Arvesund ritar även helt kundanpassade hus. Bland annat har de byggt ett i Duved samtidigt som vårt som ritats till den familjen och tydligen är rätt likt vårt.
   Arvesund har levererat allt som hör till huset men inte kök, braskamin, inredning i badrum och element. Köper du huset på totalentreprenad så kan allt det ingå i leveransen från Arvesund.
   Apropå budget så har vi inte räknat ihop än. Från Arvesund hade vi ett fast pris, och det var tydligt vad priset omfattade. Inredningen har vi haft på löpande räkning med ett tak.

 3. Matte skriver:

  Vad är det för bygghöjd (upp till teglet på långsidan) samt taklutning? Misstänker att det är 45 grader?

  • norrora skriver:

   Detaljplanen medger en byggnadshöjd på 4 m, dvs från mark upp till ovansida tegel i väggliv. Vårt hus ska vara 3.9-4 m. Och du har helt rätt angående 45 grader.

 4. karing skriver:

  Hej! Så fint!! Och stort! Jag såg ett enplanshus framför mig! Jättebra jobbat!
  Många hälsningar
  KarinG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s